
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong ikut suka
air untuk merebus
1/2 biji bawang besar - blend
5 ulas bawang putih - blend
2" halia - blend
kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih
1 kiub chicken stock
Bahan2 perapan ayam:
3 sudu besar kicap masin
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu makan madu
2 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili - kalau nak pedas boleh tambah
Bahan2 untuk nasi:
4 cawan basmathi
4 cawan sup ayam
1 sudu teh serbuk halia
1 sudu teh serbuk bawang putih
1 sudu besar butter
1 sudu besar minyak masak
serai dan daun pandan
cara:
untuk sup ayam:
untuk sup ayam:
tumiskan bahan2 blend dan masukkan bahan2 penumis sehingga naik bau
masukkan ayam, air dan kiub ayam kacau hingga mendidih dan ayam masak. tutupkan api
masukkan ayam, air dan kiub ayam kacau hingga mendidih dan ayam masak. tutupkan api
untuk nasi:
panaskan periuk dengan butter dan minyak dan masukkan serbuk bawang putih dan halia. kacau hingga sebati
masukkan beras dan gaulkan sebati
masukkan beras ke dalam rice cooker dan masukkan sup ayam dan masak nasi seperti biasa
masukkan beras dan gaulkan sebati
masukkan beras ke dalam rice cooker dan masukkan sup ayam dan masak nasi seperti biasa
untuk ayam:
keluarkan ayam dari kuah sup dan perapkan dengan bahan2 perapan selama 1 jam dan goreng hingga garing
untuk sup:
masakkan lebihan kuah sup dan tambahkan garam dan buah tomato. masukkan daun sup, daun bawang dan bawang gorengBahan2 sos:cili merah secukup rasacili hijau secukup rasabawang putih secukup rasa3 sudu besar sos tiram3-4 sudu besar cili sos + tomato soskicap maniskicap masin
cara:
blend semua bahan2 hingga hancur dan hidangkan bersama2 dengan nasi ayam, sup dan ayam goreng
blend semua bahan2 hingga hancur dan hidangkan bersama2 dengan nasi ayam, sup dan ayam goreng
No comments:
Post a Comment