Petua Untuk Masakan





1. Sayuran kalau disimpan didalam peti ais beberapa hari, kesegarannya akan hilang.
Untuk mengembalikan kesegarannya, rendam sayur tadi didalam air yang dicampur
cuka selama beberapa minit. Selain mengembalikan kesegaran, cuka juga akan

menghilangkan kotoran pada sayur.

2. Mencuci kerang memang susah. Untuk itu, masukkan hampas kelapa bersama kerang
didalam besen dan gaul bersama sedikit air. Setelah beberapa ketika, kerang akan
bersih memutih.

3. Kalau anda inginkan cucur kodok anda lembut setelah dimasak, bancuhlah dengan
air suam. Kemudian goreng seperti biasa. Cucur pasti lembut walaupun setelah sejuk.

4. Peria memang pahit. Untuk menghilangkan pahitnya, potong peria dan rendam didalam air
berisi garam halus. Setelah lebih kurang 25 minit, sejat dan masaklah peria tadi mengikut
resepi anda.

5. Ketika menggoreng ikan, perap ikan bersama asam gelugur. Kemudian goreng asam gelugur
hingga hitam diikuti ikan. Hasilnya, ikan tidak melekat lagi.

6. Tauhu akan melekat jika digoreng. Taburkan garam halus pada permukaan atas dan bawah tauhu sebelum digoreng. Hasilnya, tauhu tidak melekat lagi.

No comments:

Post a Comment