Nasi Dagang

Resipi sihat dar nutriweb

Hidangan untuk 10 orang

Bahan-bahan
1 kg beras merah (beras nasi dagang)
250 g (1 cawan) kelapa parut
100 g (2/3 cawan) susu tepung rendah lemak
100 g (10 ulas) bawang merah, dimayang A
10 g (2 sm) halia, dihiris nipis dan halus A
10 g (2 sudu teh) garam A
10 g (2 sudu teh) gula A
15 g (3 sudu teh) halba A

Cara memasak
Rendam beras selama 2 hingga 3 jam.
Toskan airnya dan kukus sehingga masak.
Perah kelapa parut bersama air untuk mendapatkan 1 gelas santan pekat dan 1 gelas santan cair.
Bancuh susu tepung rendah lemak ke dalam santan cair.
Angkat kukusan berisi nasi dan gaulkan nasi bersama bahan-bahan (A) dan santan sehingga rata.
Kukus kembali nasi sehingga kukusan berwap.
Angkat dan hidangkan bersama lauk.

Cadangan: Enak dimakan bersama lauk (kerutup ayam) dan acar timun.
Berat satu hidangan: 200 g

Acar Timun (untuk nasi dagang)
Hidangan untuk 10 orang
Bahan-bahan
500 g (2 biji kecil) timun
150 g (1 biji) lobak merah
120 g (2 biji) bawang besar
20 g (2 ulas) bawang merah
50 g (5 sudu makan) cuka
60 g (3 biji) cili merah
5 g (1 sudu teh) gula
3 g (1/2 sudu teh) garam

Cara memasak
Timun dibuang kulit dan dipotong nipis-nipis.
Lobak merah dihiris halus (memanjang) atau diparut.
Bawang besar, bawang merah dan cili dimayang halus.
Gaul kesemua sayur-sayuran di atas ber­sama cuka, gula dan garam.
Hidangkan bersama nasi dagang.

Berat satu hidangan: 80 g

No comments:

Post a Comment