Ketam Masak Sos Bawang Putih (Masakan Thai)

Bahan-Bahan:
ketam 6ekor
bawang besar 2 biji
cabai besar 2batang
telur 2biji
sos bawang putih sebotol
daun limau purut
serai 2batang
garam (secukup rasa)
gula(secukup rasa)
santan kelapa

Cara:
rebus ketam sehingga keluar airnya.
kemudian asingkan ketam dan ambil air ketam yang telah direbus tadi.
masak air tersebut kedalam periuk, dan masukkan santan,sos bawang putih, bawang besar yang telah dihiris bulat,serai,daun lumau purut,(tunggu sehingga agak mendidih) ,kemudian masukkan ketam kedalam periuk yang telah mendidih tadi, masukkan garam, gula secukup rasa(biarkan selama 2 minit).
masukkan telur ayam dan biarkan selama 10saat dan kacau.

Cadangan Hidangan:

hidangkan dalam mangkuk dan sesuai untuk santapan tengahari.

Tambahan:
untuk lebih menyedapkan lagi hendaklah menggunakan ketam yang besar dan udang juga boleh digunakan sebagai penganti sekiranya tiada ketam

No comments:

Post a Comment