Bahan-bahan
3 ekor ikan kembung (sederhana besar)
½ biji kelapa parut
daun pisang dan lidi
sedikit minyak
Tumbuk
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6 tangkai lada kering (direndam dahulu)
1 inci halia
Perasa
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Cara-cara
• Tumbuk lada kering, bawang merah, bawang putih dan halia hingga lumat.
• Kemudian masukkan kelapa dan tumbuk semula supaya sebati. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
• Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi ke dalam perut ikan yang telah dibersihkan.
• Sapukan sedikit minyak pada ikan. Bungkus ikan dengan daun pisang dan kemaskan dengan lidi.
• Bakar sehingga ikan masak kira-kira 15 minit. Ikan siap dihidang. Sesuai dimakan dengan nasi.
No comments:
Post a Comment