Semua resipi masakan dalam laman ni antaranya di ambil dari internet (setelah buat kajian mana yang sedap), sumbangan kawan-kawan, dan sebahagian dari diri sendiri..jadi nak berkongsi dengan kawan-kawan ni rasa satu keseronokkan
Nasi Briyani
BAHAN ASAS :
Beras Basmathi (sukatan 4 pot)
Rempah briyani (slalunya fmly Aufa pakai ADABI)
Susu cair dan minyak sapi
Perwarna kuning
Rempah tumis 2 paket kecil (bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih)
BAHAN UTK KISAR :
Halia (besar ibu jari)
Bawang putih (9 biji)
Bawang merah (7biji)
BAHAN HIASAN :
Daun bawang dan daun sup yang di potong dan bawang goreng
Cara-cara 1.Panaskan minyak sapi lbh kurang 1 senduk supaya mnjadi minyak dan tumis rempah tumis (bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dll)
2.Masukkan bahan2 yang di kisar tadi, tumis hingga naik bau dan masukkan rempah briyani ADABI dan letak susu cair lbh kurang 1/2 tin
3.Basuh beras dan letak sukatan air yg sama banyak dengan beras.. kemudian masukkan bahan yang telah di tumis tadi ke dalam periuk nasi yg berisi beras yang sudah di basuh tadi..
Bila nasi da masak.. tunggu skejap.. jangan trus letak perwarna.. takut nanti warna tu kembang meresap ke smua nasi.. bila da rasa perlu, baru letak perwarna dan hias dengan bahan hiasan.. :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment