
Seekor bawal (sederhana besar)
Sebiji telur ayam
4 sudu besar tepung jagung
2 biji bawang besar (potong empat)
Sebiji tomato (potong dadu)
2 ulas bawang merah dan putih (ditumbuk)
3 sudu sos tomato
3 sudu sos cili
Satu sudu gula (nak manis lagi boleh tambah)
sedikit sos tiram
minyak untuk menggoreng
garam dan perasa
Caranya:
1. Bersihkan ikan dan gaul dengan sedikit garam.
2. Celup ikan pada telur dan golekkan dalam 4 sudu tepung jagung. (2x ulang)
3. Goreng isi ikan hingga rangup dan ketepikan.
4. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan putih.
5. Masukkan bawang besar, tomato, sos tomato dan cili. Gaul rata. Kecilkan api.
6. Agak-agak taak terlalu layu, masukkan sedikit gula, sos tiram, garam dan perisa.
7. Bila dah masak, tuang atas ikan bawal tadi.
8. Angkat dan hidangkan panas.
Cadangan hidangan:
*Jika suka, boleh masukkan cili benggala atau sayur campur.
No comments:
Post a Comment