Puding Batik (Kek Batik)


Bahan-bahan:


600 gm biskut marie (pecahkan 4)

250 gm mentega

5 sudu besar koko

5 sudu besar milo

1 cawan gula
½ tin susu pekat

1 camca kecil esen vanila

5 biji telur (pukul sampai kembang)

1 cawan air



Caranya:



1. Kesemua bahan-bahan di atas (kecuali biskut) dicampurkan, masukkan ke dalam periuk & dikacau selalu.

2. Kecilkan api sedikit, kacau lagi sampai pekat.

3. Kemudian bila sudah masak, tuangkan ke dalam bekas yang sebelumnya diatur biskut marie di dasarnya.

4. Tekan-tekankan adunan agar bahan-bahan tersebut mampat & biarkan seketika.

5. Setelah rasa panas hilang, boleh di masukkan ke dalam peti ais sebelum di makan.



Tambahan:

* Boleh juga di campurkan bahan lain seperti perasa oren,dan sebagainya.



Selamat Mencuba!!

1 comment: