
Bahan-Bahan:
600 gm ikan kering
3 biji cili merah
1 biji kelapa
2 labu bawang besar
1 batang serai
Beberapa potong nenas
2 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Cara:
Bersihkan ikan kering dan rendam. Potong ikut sebesar yang disukai. Perah santan dan asingkan pati dan kemancarnya. Potong cili menjadi dua. Potong serai sepanjang 5 cm dan ketuk. Jerangkan santan dan kacau selalu. Masukkan ikan kering, pati santan, asam gelugur, nenas dan cili. Kacau selalu supaya tidak naik bau.
Cara:
Bersihkan ikan kering dan rendam. Potong ikut sebesar yang disukai. Perah santan dan asingkan pati dan kemancarnya. Potong cili menjadi dua. Potong serai sepanjang 5 cm dan ketuk. Jerangkan santan dan kacau selalu. Masukkan ikan kering, pati santan, asam gelugur, nenas dan cili. Kacau selalu supaya tidak naik bau.
No comments:
Post a Comment