
Bahan kulit:
600 g tepung gandum
1 camca garam
Air secukupnya
80 g minyak sapi
Bahan inti
2 camca minyak
2 labu bawang besar, dicincang
400 g daging/ayam kisar
1 camb rempah kari
3-4 tangkai daun sup, dihiris halus
5-6 biji telur
Garam
Bahan sos:
1 labu bawang besar, dihiris halus
4 camca cuka
Sedikit gula
Pewarna merah
Untuk inti:
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar. Bila wangi, masukkan ayam dan rempah, kacau hingga masak.
2. Bubuh garam dan daun sup. Angkat dan biar sejuk. Gaulkan sedikit (untuk sebiji murtabak) dengan telur hingga lembap.
Untuk kulit:
1. Gaulkan tepung, garam dan minyak sapi. Masukkan sedikit demi sedikit air, uli menjadi doh.
2. Uli selama 10 min atau hingga adunan agak lembut. Buat 6-7 bebola, salut dengan minyak sapi. Tutup dan perap 4 jam.
3. Leperkan bebola dengan tapak tangan, tarik kelilingnya hingga lebar. Angkat dan letak atas kuali leper.
4. Ratakan inti bertelur. Lipat empat segi. Bila bawahnya sudah masak, terbalikkan. Renjiskan minyak semasa memasak.
No comments:
Post a Comment