Bahan-Bahan:
5 ekor ketam bunga
15 gm cili kering(dikisar halus)
8 ulas bawang merah(dikisar halus)
1 ulas bawang putih(dikisar halus)
2 cm belacan(dikisar halus)
2 cm halia(dikisar halus)
2 sudu makan jintan putih(dikisar halus)
4 keping asam gelugur
¾ cawan minyak
Garam, gula, serbuk perasa secukupnya
Cara:
Ketam dibersihkan & ditoskan.
Panaskan minyak kemudian goreng ketam sehingga masak.
Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan-bahan kisar & kacau sehingga berbau wangi.
Masukkan asam gelugur, serbuk perasa, gula & garam.
Kacau hingga rata.
Apabila pecah minyak,masukkan ketam.
Kacau hingga rata & angkat.
Hidang panas-panas bersama-sama nasi.
No comments:
Post a Comment