Kerabu Sohoon Dengan Ayamas Nuget 'Crispy'

From: Ayamas

Bahan-Bahan:
10 keping nuget rangup ayamas
100g sohoon, dicelur di dalam air mendidih dan di toskan
2 biji mangga di hiris halus
2 sudu besar sambal belacan
2 biji tomato di cincang halus
2 ulas bawang putih di cincang halus
4 sudu besar gula melaka
10 biji limau kasturi (di ambil jusnya)
3 sudu besar sos ikan (nampla)
6 biji cili padi di hiris nipis
4 helai daun limau purut (dihiris nipis)
1/2 cawan kacang tumbuk
segenggam daun pudina diracik halus
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan udang kering yang digoreng dengan minyak dan ditumbuk kasar

Cara Memasak:
1. Goreng Nuget sehingga kekuningan dan asingkan.
2. Di dalam mangkuk, gaulkan sambal belacan, tomato, bawang putih, gula melaka, air limau kasturi, sos ikan dan udang kering sampai sebati. Biarkan sampai 5 minit sehingga mesra bau.
3. Akhir sekali, gaulkan bahan tadi bersama Nuget yang telah di goreng, sohoon, mangga, cili padi, daun limau purut, kacang tumbuk, daun pudina dan bawang goreng.
4. Sedia untuk di makan..

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment