Nasi Aneka Ragam

Sumber: Majalah Jelita Jun 1991


Bahan-Bahan:
1 kg beras basmathi
200 gm isi ayam, dipotong kecil-kecil
200 gm udang kasar
200 gm isi ikan merah
200 gm sotong, dipotong bulat
50 gm daun pudina2 helai daun pandan
200 gm lobak merah, didadu kecil-kecil
200 gm kacang hijau
1 liter air rebusan ayam
100 gm bawang goreng
Sedikit pewarna hijau, kuning dan merah
15 gm kuma-kuma, direndam didalam air sejuk
250 gm minyak sapi
Garam secukupnya

Bahan-bahan digoreng bersama minyak:
150 gm gajus
150 gm kismis
150 gm badam

bahan-bahan dimayang:
150 gm bawang merah
50 gm bawang putih
50 gm halia


Cara:
Panaskan minyak.
Tumis daun pandan dan bahan-bahan mayang hingga kuning.
Masukkan air rebusan. Biar mendidih baru dimasukkan garam.
Masukkan beras. Kacau dan tutup periuk.
Biar 3 hingga 4 minit baru dibuka semula. Kacau hingga hampir kering. Perlahankan api.
Masukkan isi ayam, udang, sotong, daun pudina, lobak merah, kacang hijau, biji gajus, kismis dan badam.
Tutup dan biarkan 2 hingga 3 minit.
Masukkan bawang goreng dan renjis kuma-kuma yang diwarnakan hijau, kuning dan merah.
Tutup periuk dan biar hingga betul-betul masak.

No comments:

Post a Comment