Ayam Golek (resipi dari Istana Pahang)


Sumber:Web Pahang
Bahan-bahan
800g atau ½ ekor ayam
1 biji buah keras
1/2 ibu jari belacan
2.5sm halia
2.5sm kunyit hidup
100g bawang merah
4 ulas bawang putih
1sm lengkuas
20g lada kering
2 cawan santan pekat
2 batang serai – dititik
50g asam jawa – dibancuh dengan sedikit air panas dan diambil airnya
Garam dan gula


Cara memasak
Terdapat dua cara untuk menyediakan hidangan ini:

Cara Pertama

Masak semua bahan-bahan dikisar bersama santan, serai dan air asam jawa sehingga pecah minyak, kemudian masukkan ayam. Bubuh garam dan gula secukup rasa dan dididih perlahan-lahan sehingga ayam masak dan kuah menjadi pekat
Letakkan ayam di atas dulang pembakar dan tuangkan ke atasnya kuah pekat tadi. Bakar/panggang atau gril di atas bara api

Cara Kedua

Tumis semua bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak, barulah masukkan santan, serai dan air asam jawa. Bubuh garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga pekat. Masukkan ayam dan didih perlahan-lahan sehingga ayam masak dan kuah menjadi pekat.
Letakkan ayam di atas dulang pembakar dan tuangkan ke atasnya kuah pekat tadi. Bakar/panggang atau gril dia atas bara api.

No comments:

Post a Comment