Laksa Pahang

Sumber:Web Pahang
Bahan-bahan

500g ikan tenggiri
50g ikan tenggiri jeruk (masin)
250g bawang merah
80g bawang putih
40g halia
100g lada kering
4 batang serai
2 sudu makan biji ketumbar
½ sudu makan jintan putih
½ sudu makan jintan manis
100g kelapa parut – dibuat kerisik
3-4 cawan santan pekat
1 cawan air rebusan ikan
Laksa beras atau laksa gandum


Untuk hiasan
Kacang panjang
Daun kesum
Daun selasih
Timun – diparut halus
Tauge – dibuang ekor tetapi tidak dicelur
Bawang besar – dibelah dua dan dihiris nipis
Limau kasturi – dibelah dua dan dibuang biji
Telur masin – direbus, dibuang kulit dan dibelah empat
Sebuku belacan – dibakar sedikit
Lada kering – dilembutkan dan dikisar halus
Garam


Cara memasak
Ketumbar, jintan putih dan jintan manis digoreng berasingan tanpa minyak sehingga naik bau.
Kisar kerisik, bahan-bahan yang digoreng tanpa minyak dan rempah-rempah bersama 1½ cawan santan.
Ikan-ikan yang direbus dibuang kulit dan tulangnya. Kisar isi ikan bersama setengah cawan santan.
Masak kesemua bahan yang dikisar awal tadi bersama santan yang berlebihan dan air rebusan ikan. Masukkan ikan-ikan yang baru dikisar dan kacau. Reneh di atas api kecil sehingga kuah menjadi pekat dan pecah minyak.
Laksa dihidang dengan ulam-ulam dan sambal bersama kuah.

No comments:

Post a Comment